Conform datelor furnizate de Institutul Naţional de Statistică, populaţia rezidentă a României la 1 ianuarie 2020 a fost de 19.3 milioane persoane.
Potrivit Balanţei Forţei de Muncă la 1 ianuarie 2020, populaţia ocupată civilă era de 8,493 mii persoane, din care salariaţi 5,481 mii persoane. Cei mai mulţi salariaţi lucrau în sectorul serviciilor (3470 mii persoane) iar în industrie și construcţii erau ocupate 1880 mii persoane. În agricultură, silvicultură și piscicultură erau ocupate 131 mii persoane. În 2020, rata de ocupare a resurselor de muncă a fost de 69.6% având valori mai ridicate pentru bărbaţi (71.8%) faţă de 67.2% pentru femei.
În 2020, criza generată de pandemia de COVID 19 a afectat puternic activităţi economice precum hotelurile şi restaurantele, serviciile pentru populaţie (ex. transporturi, activităţi culturale). Măsurile adoptate în vederea sprijinirii firmelor şi angajaţilor afectaţi (în special a măsurilor privind şomajul tehnic) au avut un efect de atenuare a impactului negativ al crizei; astfel, numărul mediu de salariați a ajuns în perioada ianuarie - noiembrie 2020 la 4.9 milioane persoane, cu o scădere de doar 1.0%, comparativ cu perioada similară a anului precedent.
Pentru 2021, Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză estimează că construcţiile îşi vor continua evoluţiile favorabile din ultimii ani, dar într-un ritm mai redus. De asemenea, sectorul terţiar va susţine această creştere, mai ales prin dezvoltarea serviciilor moderne (IT, servicii pentru întreprinderi). În ceea ce priveşte industria, aceasta va reveni parţial, atingerea nivelului din 2019 fiind estimată pentru anul 2022. Pentru sectorul agricol s-a prognozat o creştere de producţie de circa 15%.
În România se calculează două serii de date referitoare la rata șomajului. Rata șomajului BIM se calculează de către Institutul Naţional de Statistică, conform definiţiei Biroului Internaţional al Muncii. În luna martie 2021 această rată a fost de 5.5%.
Rata șomajului înregistrat, a cărei determinare este atribuţie a ANOFM, se calculează în funcţie de numărul de şomeri înregistraţi în baza de date a ANOFM. La sfârşitul lunii martie 2021, aceasta a fost de 3.3%, fiind înregistraţi 291 de mii şomeri.
Din punct de vedere administrativ România este împărţită în 8 regiuni: Nord-Vest, Centru, Nord-Est, Sud-Est, Sud-Muntenia, Bucureşti-Ilfov, Sud-Vest Oltenia și Vest. Acestea prezintă anumite particularităţi în ceea ce priveşte structura lor economică, ceea ce face ca anumite sectoare să joace un rol hotărâtor în dezvoltarea lor.
La sfârşitul lunii martie 2021, regiunile statistice cu cele mai ridicate rate ale șomajului înregistrat au fost Sud-Vest (5.3%) și Nord-Est (4.9%). Regiunile cu cele mai scăzute niveluri ale ratei șomajului au fost Bucureşti (0.9%) și Vest (2.3%).
Principalele tipuri de firme existente pe piaţa muncii: Societăţi comerciale [Societate cu răspundere limitată (SRL), Societate pe acţiuni (SA), Societate în nume colectiv (SNC), Societate în comandită simplă (SCS), Societate în comandită pe acţiuni (SCA)], persoane fizice autorizate (PFA), întreprinderi individuale și întreprinderi familiale.
Principalele tipuri de angajatori sunt companiile multinaţionale, companii de stat fără/cu profit, companiile private și ONG-uri. În anul 2020, conform Ziarului Financiar, cele mai valoroase companii din România au fost: UiPath, Hidroelectrica SA, OMV Petrom SA, Dante International SA, Dedeman SRL, Banca Transilvania SA, Kaufland România SRL, Romgaz SA, Banca Comercială Română SA, Orange România.
Principalele tipuri de contracte de muncă: Contractele individuale de muncă pot fi încheiate pe o perioadă determinată sau nedeterminată, cu program complet de lucru sau parţial. Pentru mai multe detalii vezi capitolul 3.3 din Condiţiile de viaţă și de muncă din România.
Unde se găsesc posturi vacante?
Conform Institului Național de Statistică, în trimestrul 1 2021, cele mai multe locuri de muncă vacante la nivel național au fost înregistrate în următoarele activități economice: industria prelucrătoare; sănătate și asistență socială; administrație publică; comerț; repararea autovehiculelor și motocicletelor; activități de servicii administrative și activități de servicii suport; transport și depozitare; informații și comunicații; construcții; activități de spectacole, culturale și recreative.
Unde se găsesc lucrători disponibili?
Conform datelor Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, în trimestrul 1 2021, cel mai mare număr de şomeri s-a înregistrat pe următoarele ocupații: muncitor necalificat în agricultură; muncitor necalificat la ambalarea produselor solide și semisolide; muncitor necalificat la demolarea clădirilor, căptuşeli zidărie, plăci mozaic, faianţă, gresie, parchet; muncitor necalificat la întreţinerea de drumuri, şosele, poduri, baraje; manipulant mărfuri; lăcătuș mecanic; vânzător; lucrător comercial; muncitor necalificat în industria confecțiilor; agent de securitate.
Surse utilizate: Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Institutul Naţional de Statistică, Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză.