Buletin informativ piata muncii - martie 2021 - Tendintele din piata muncii pentru 2021

 

Automatizarea proceselor, eficientizarea muncii remote, dar și menținerea unui echilibru emoțional al angajaților sunt principalele aspecte pe care angajatorii vor pune accentul în 2021, potrivit specialiștilor în recrutare.

 

Dacă 2020 a fost anul în care cu toții am învățat ce înseamnă capacitatea de adaptare, 2021 pentru companii va fi despre modul și ritmul în care lucrăm. Mai multe despre cum va evolua piața muncii și care sunt trendurile pentru anul acesta, am aflat de la Sorin Faur, fondatorul Academiei de HR, companie de consultanță în resurse umane, și de la Raluca Pârvu, business manager în cadrul BPI Group, companie de consultanță în management și resurse umane. Urmărește continuarea articolului pentru afla ce ne-au dezvăluit cei doi specialiști în recrutare!

 

Cum se va schimba anul acesta relația angajator-angajat?

 

Anul 2020 a mutat balanța în favoarea angajatorilor sau mai degrabă a echilibrat-o. Dacă până la începutul pandemiei candidații erau cei care făceau regulile în piața muncii, specialiștii spun că acum e un echilibru, având în vedere că ambele părți au nevoie una de cealaltă. „Până la urmă, restricțiile impuse au rolul de protecție a vieții și sănătății oamenilor, iar o companie în care apare un focar de COVID-19, spre exemplu, poate fi puternic afectată: nu poți să-ți faci treaba fără angajați”, spune Sorin Faur.

 

Specialiștii sunt optimiști în privința evoluției pentru anul acesta și spun că vom vedea o revenire parțială la un ritm cunoscut, însă misiunea echipelor de HR sau a angajatorilor, va rămâne să asigure sprijinul operațional și emoțional angajaților, să comunice mai mult decât de obicei în interiorul organizației despre măsurile luate și rezultatele obținute, astfel încât să crească încrederea salariaților în stabilitatea companiei.

 

Piața muncii pentru candidați: vor avea curaj să facă schimbări în 2021?

 

Chiar dacă în anumite domenii afectate mai mult de pandemie se resimte o criză în privința locurilor de muncă, iar o parte dintre angajați au rămas fără joburi, candidații cu potențial, proactivi și implicați vor fi la mare căutare și anul acesta.

 

„Deși vom înregistra cote mai scăzute de fluctuație voluntară în 2021, pentru că unele sectoare sunt afectate și nu mai generează același volum de cerere, ea totuși va exista în cazul celor care vor primi oferte (mai) bune și nu vor ezita să plece în lipsa unor politici viabile de retenție”, spune Sorin Faur.

 

Astfel că, angajatorii vor fi determinați să investească în continuare resurse în oamenii alături de care lucrează, atât pentru a-i loializa, cât și pentru a crește eficiența în rândul acestora.

 

Cât despre dorința și deschiderea candidaților de a-și schimba jobul pe care îl au, se va resimți o ușoară reticență, în special în sectoarele în care criza a lovit mai intens.” În aceste domenii oamenii sunt mai reticenți la schimbare, prudenți în a accepta noi joburi, dar există și teama să nu facă alegeri greșite. Observăm această reticență atât la personalul de execuție, cât și la tinerii absolvenți ori la manageri”, precizează Raluca Pârvu.

 

Oricât de multe sunt schimbările din piața muncii cu care ne întâmpină noul an, e important să nu uităm de lecțiile pe care ni le-am însușit în 2020 și care, cu siguranță, ne vor ajuta și în luarea deciziilor viitoare

 

Doriți să primiţi ştiri despre proiect?

În fiecare lună îţi vom trimite informaţii despre noutățile din proiect.