Încep să se epuizeze locurile de muncă: se întâmplă peste noapte, cu toate joburile din țară
Cele mai recente rapoarte de pe piața muncii indică faptul că asistăm la o scădere a numărului de joburi vacante, la nivel național.
Statistica oficială arată că, în cel de-al treilea trimestru al anului curent, numărul locurilor de muncă vacante a fost 45,3 mii, în scădere cu 0,7 mii față de trimestrul anterior. De altfel, rata locurilor de muncă vacante estimată pentru trimestrul al treilea din 2022 a fost 0,90%, în scădere cu 0,01 puncte procentuale față de trimestrul precedent.
În cele din urmă, comparativ cu același trimestru al anului 2021, rata locurilor de muncă vacante a scăzut cu 0,05 puncte procentuale, iar numărul locurilor de muncă vacante a scăzut cu 2,0 mii.
Care e situația joburilor din România, de fapt?
În cel de-al treilea trimestru al acestui an, cele mai mari rate ale locurilor de muncă vacante s-au înregistrat în administrația publică (1,86%), distribuţia apei; salubritate, gestionarea deşeurilor, activităţi de decontaminare (1,58%), respectiv transport şi depozitare (1,57%). În industria prelucrătoare s-a concentrat puţin peste o pătrime din numărul total al locurilor de muncă vacante (11,6 mii locuri vacante), iar valoarea ratei a fost 1,06%.
Sectorul bugetar a însumat 23% din numărul total al locurilor de muncă vacante. Astfel, 5,1 mii locuri vacante s-au regăsit în administrația publică, 3,4 mii locuri vacante în sănătate și asistență socială, iar 2,0 mii locuri vacante în învățământ.
La polul opus, rata locurilor de muncă vacante a înregistrat cele mai mici valori în alte activități de servicii (0,24%) și în industria extractivă (0,28%).
„Prin comparație cu trimestrul precedent, rata locurilor de muncă vacante a înregistrat cu preponderență creşteri, iar cele mai relevante au fost în intermedieri financiare şi asigurări (+0,44 puncte procentuale), respectiv în învățământ (+0,23 puncte procentuale).
Relativ la numărul locurilor de muncă vacante, acesta a cunoscut cele mai importante creşteri în învățământ (+0,8 mii locuri vacante), în intermedieri financiare şi asigurări, respectiv în activităţi de servicii administrative şi activităţi de servicii suport (+0,4 mii locuri vacante pentru fiecare în parte)”, arată statistica oficială.