Sfaturi pentru tinerii absolventi

 

Desi presupune responsabilitati limitate, un stagiu de practica este primul tip de programe la care ai acces ca student/elev/proaspat absolvent si care iti ofera abilitatile practice pe care angajatorii le cauta la candidatii Juniori.

 

Daca vrei sa te asiguri ca vei obtine stagiul de practica in compania dorita, iata cateva sfaturi despre cum sa te pregatesti pentru interviul de angajare:

 

Inainte de interviul de angajare angajare

Avand in vedere ca un stagiu de practica poate fi primul tau pas spre o cariera de success, este foarte important sa iei in serios acest interviu si sa te pregatesti temeinic pentru intalnirea cu angajatorul. Iar prin pregatire nu se intelege sa treci pe la coafor, ci sa te documentezi in legatura cu compania si cu stagiul de practica pentru care aplici.

 

Trebuie sa stii cu ce se ocupa compania, ce implica stagiul de practica si de ce te-ai potrivi tu cu profilul companiei. Nu strica nici sa-ti recitesti CV-ul si scrisoarea de intentie pentru ca detaliile pe care le-ai cuprins in acestea cel mai probabil iti vor servi drept raspunsuri la intrebarile pe care ti le-a pregatit angajatorul.

 

Una dintre cele mai bune metode este sa exersezi raspunsurile unor intrebari care ti-ar putea fi adresate. Pentru asta, ai putea sa pui pe cineva cunoscut sa joace rolul intervievatorului pentru a te obisnui sa vorbesti cu voce tare si sa oferi raspunsuri imediate. Ai face bine si sa arunci o privire pe descrierea jobului si sa te familiarizezi cu atributele pe care ei la cauta.

 

Fa o lista cu interesele tale, punctele forte si cele slabe, insotite de exemple concrete pentru le sustine pe fiecare in parte. De exemplu, daca angajatorul cauta o persoana organizata si atenta la detalii, gandeste-te la cateva exemple in care ai dat dovada de aceste calitati.

 

Cum sa te imbraci la interviu angajare

Multi oameni isi fac griji in legatura cu ceea ce ar trebui sa poarte la un interviu de angajare. Este destul de greu sa te decizi si depinde foarte mult de stagiul de practica si compania pentru care aplici.

 

Tinuta clasica consta intr-un costum, camasa si cravata pentru baieti si intr-un sacou, o bluza si o fusta (sau pantaloni) pentru fete. Acest gen de vestimentatie se potriveste mai degraba companiilor corporate sau daca aplici pentru un stagiu in domeniul afacerilor, contabilitatii sau cel juridic. Totusi, daca ti se pare ca acest tip de imbracaminte este prea mult, poti opta pentru o tinuta smart casual. In orice caz, ideea este sa pari inteligent, profesionist si sa lasi impresia ca te potrivesti in companie.

 

Cum faci fata emotiilor de la interviu angajare

 

Desi poate ca este primul tau interviu sau iti doresti cu adevarat sa obtii acest stagiu de practica, nu ar trebui sa ai mari emotii. Aminteste-ti ca nu doar nu doar tu vei fi cel intervievat, ci si ei. Un interviu pentru stagiul de practica este si o ocazie sa afli mai multe despre companie si despre oamenii care lucreaza acolo. Cheia este sa te pozitionezi in asa fel incat sa arati ca, desi esti foarte interesat si entuziasmat de job, stii cat valorezi si nu esti diperat sa obtii acest post.

 

Este normal sa ai o doza de emotii, dar daca te pregatesti pentru interviu, te ambtii de la cafea, respiri adanc si vorbesti mai rar in timpul interviului, vei reusi sa fii mai relaxat.

 

Tehnicile interviului de angajare

 

Cele mai bune interviuri pentru stagii de practica iti dau impresia unei conversatii formale si nu unui interogatoriu. Nu te feri sa-i ceri intervievatorului sa repete intrebarea daca nu ai inteles si poti sa stai sa te gandesti putin inainte sa raspunzi. De asemenea, poti sa pui si tu intrebari in timpul interviului, dar ai grija sa nu-l intrerupi pe cel din fata ta.

 

Uneori, angajatorilor le place sa vorbeasca mult si exista sanse sa-ti tine un lung discurs despre compania lor. Chiar daca incepi sa te plictisesti intr-un anumit punct, intotdeauna incearca sa dai impresia ca asculti cu atentie ceea ce spun si fa eforturi sa ramai concentrat.

 

Fii atent si la limbajul tau. Compania isi va dori un stagiar care poate sa comunice clar, asa ca incearca sa nu vorbesti prea incet sau incredibil de repede. Pe de alta parte, nimeni nu-si doreste sa angajeze un robot, asa ca incearca sa nu fii monoton! Clar si vioi este ceea ce trebuie.

 

Ai grija si la limbajul corpului. Incearca sa te uiti in ochii interlocutorului atunci cand vorbesti cu el, nu tine mainile incrucisate, stai drept si nu uita sa zambesti.

 

Este indicat sa vii pregatit cu cateva intrebari despre companie si despre stagiul de practica. Este o modalitate buna de a arata ca esti cu adevarat interesat de post. Orice ai face, nu intreba de salariu!

 

Strange-i mana intervievatorului si la inceputul si la sfarsitul interviului. O stangere de mana ferma poate face minuni!

 

Dupa interviul de angajare

 

Pentru a da dovada de bune maniere, ar fi bine ca dupa intalnire sa trimiti un e-mail in care sa le multumesti pentru interviu si sa iti exprimi inca o data interesul pentru stagiul de practica.

 

Ulterior, in cazul in care nu ai reusit sa fii admis, roga angajatorul sa-ti ofere un feedback onest din care sa afli de ce nu ai fost potrivit pentru acest post si cum crede el ca ai putea sa te perfectionezi.

 

In cele din urma, aminteste-ti ca esti inca tanar si angajatorul nu se asteapta sa vii cu un bagaj mare de experienta, insa acesta va cauta in tine potentialul si dorinta de invatare. Totodata, isi doresc sa iti faca o idee despre cum esti ca persoana, asa ca fii tu insuti in varianta politicoasa si profesionala.

 

Doriți să primiţi ştiri despre proiect?

În fiecare lună îţi vom trimite informaţii despre noutățile din proiect.